Egyesületünk rövid története

 


1985 májusában a zuglói Pétervárad utcai IKV Székházban (ma Vagyonkezelő Központ) különös jelenségeknek lehettek tanúi az ügyes-bajos dolgaikat intézők. Előbb nagy, üvegezett vitrinek jelentek meg a folyosókon, majd ezek megteltek képzőművészeti, iparművészeti és népművészeti alkotásokkal. Magyarországon addig és talán azóta is, egyedülálló együttes. Ez a kiállítás a mai napig fennáll, és hirdeti a három nagy művészi ágazat egy forrásból fakadását. A kiállítást Fasang Árpád, a nagytekintélyű zeneszerző-karnagy nyitotta meg 1985. május 30-án.

A kezdeményezéshez nevüket és műveiket adták az akkori kortárs magyar művészet élő klasszikusai, mint például Xantus Gyula, Búza Barna, Adorján József, Bodrogi Sándor és mások, valamint amatőrök és tehetséges kezdők.
A Tárló nyitottsága többirányú volt: honi és határon túli magyar művészet, valamennyi művészeti ág, professzionális és amatőr alkotók. Kizárólag a minőség volt a felvétel kritériuma.
A megszületést egy szép társadalmi összefogás tette lehetővé, ami ma különösen követendő példa kellene, hogy legyen.

Mintegy félszáz képzőművész, iparművész és népművész összefogásával dr. Harangozó Józsaf fafaragó művész és barátai 1985-ben megalakították a BARÁTI KÖRBŐL kiváló MŰVÉSZETI TÁRLÓT, melynek alapító elnöke is ő lett, majd átvette az elnöki funkciót dr. Fodor István régész. Őt követte Buczkó Imre festőművész, majd Gombai-Nagy Károlyné.

1984-ben a Soros-alapítvány támogatásával kiadtuk az Almanachunkat.

Hagyományaink megőrzése, múltunk tisztelete és ennek művészi felmutatása lehet az a világító fáklya, amelyre a népek nagy tengerében leginkább felfigyelhetnek. Ezt a magyar művészetet egyetemesen, együtt kell felmutatni a világnak. Ennek immár tradicionális modellje a MŰVÉSZETI TÁRLÓ.

ALAPÍTÓ TAGJAINK :

Buczkó Imre, Búza Barna, Gara Miklósné, Gombai-Nagy Károlyné, Gomola György, Kaszner Margit,
Kiss Kálmán, Máténé Szabó Mária, Miklós György, Pintér István Pál, Resánszky Mária,
Sersovszky Zsuzsanna, Vándor Klára.

 

AktuálisEgyesület történeteegyesületi élettagokKépgalériaKözérdeku adatok

 

Mütke

Kapcsolat

Elnök: Gombai-Nagy Károlyné
Levélcím: H-1141 Budapest, Kalocsai u. 85

 Telefon: +36 1 406 1839; +36 20 360 8370
E-mail: gonazsoka@citromail.hu

Webdesign: engye

 

© MÜTKE 2012